ODGOVORI NA ČEŠTA PITANJA NAŠIH POLAZNICA

SVIJET PLETENJA ČPP

1. Što odabrati, pletenje ili heklanje?

Početnička dilema, s čime prije početi, s pletenjem ili heklanjem? Ukoliko želite napraviti šal, kapu, a kasnije pulover, preporuka je počnite s pletenjem. Ako želite izraditi bakine kvadratiće, heklane (amigrumi) igračke, torbe ili košarice za interijere, odaberite heklanje. Pletenje je dugotrajnije ali i više opuštajuće. S druge strane heklanjem brže završavate započeto, ali morate stalno brojati očice u procesu izrade. Što god odabrali, najbolje je krenuti s osnovama.

2. Zašto ne mogu naučiti plesti preko interneta?

Ukoliko ste početnik i niste se nikada bavili nekim ručnim radom, potrebno je naučiti motoriku pletenja ili heklanja. Ruke kod izrade nekog ručnog rada moraju biti opuštene, trebate znati pravilno držati igle ili heklicu, kako pravilno namotati vunu na prst i zategnuti nit  i na koji način plesti očice,  a ne ih zatezati, što je u početku česti problem. Naše polaznice ovo nauče već na prvom terminu.

3. Koji tečaj odabrati, individualni, grupni ili on-line tečaj ?

Kod individualnog tečaja posvećeni smo samo Vama te imamo fleksibilan dogovor termina. Termine je moguće dogovoriti  ovisno o Vašem i našem slobodnom vremenu. Kod individualnog tečaja lakše ćete savladati pletenje ili heklanje jer je tempo tečaja prilagođen Vašem napredovanju.

Za On -line tečaj  bilo bi nepošteno napisati kako nema svoju vrijednost, no također bi bilo neiskreno ne reći kako takav tečaj ima svoje nedostatke. On- line predavač vrlo teško može pokazati kako držati igle i kako pravilno pritom zategnuti nit kod pletenja ili kako izbjeći zategnute očice kod pletenja.

Kod grupnog tečaja predavač ne može biti posvećen svima polaznicama jednako vrijeme. Ova forma tečaja ima fiksno definirane termine, što zna biti problem s obzirom dnevne obaveze i raspoloživo slobodno vrijeme. Nekim polaznicama nije ugodno raditi u grupi i više vole individualni pristup jer mogu slobodno postavljati pitanja i tako lakše uče.  S druge strane, grupno okruženje može djelovati poticajno za brže učenje i  lakše napredovanje.  

4. Koja je razlika ručnog rada i  kupovne pletenine?

Ručni rad je kvalitetniji, unikatan je i dugovječniji. Za ručni rad odabire se kvalitetniji materijal, dok je kupovna pletenina uglavnom rađena od lošijeg akrila koji često za godinu – dvije izgubi prvobiti oblik. Kod radite sami, možete birati upravo Vašu omiljenu boju i vrstu materijala. Izrađeni artikl će biti daleko kvalitetniji od kupovnog. Ukoliko imate namjeru pokloniti nekome svoj ručni rad, znati će kako ste to radili iz ljubavi, svojim rukama i znati će cijeniti uloženo vrijeme i znanje. Takav unikatan poklon ima veću vrijednost u svakom pogledu od bilo čega što ste kupili.

5. Koje su prednosti ručnog rada?

Što ćete imati kvalitetan i unikatan proizvod, pletenje ima odličan učinak na zdravlje. Ritam i tempo pletenja ili heklanja opušta svijest što dovodi do stabilnog stanja i oslobađanja od nakupljenog stresa. Postepeno se poboljšava koncentracija i strpljenje pa Vas neće biti lako izbaciti iz ravnoteže. Studije su dokazale kako se poboljšava memorija, razvija kreativnost i što je najbitnije, pomaže u rješavanju loših navika ( npr. pušenje, predugo korištenje mobitela, računala i sl.). Znanost je dokazala kako je pletenje ili heklanje nova joga, jer ima snažan i pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje.

6. Gdje kupovati vunu i igle, preko interneta ili u dućanu ?

Za vunu je najbitnije je da vam bude ugodna za tijelo, a to ćete saznati kad prislonite klupko vune na vrat ili lice. Neke vune su grublje zbog svog sastava i možda nisu najbolji izbor. Ovakav odabir ne možete kvalitetno napraviti kupnjom preko interneta.  Nijanse boja prezentiranih materijala u on-line dučanima znaju odudarati od stvarne. Što se tiče igala za pletenje, početnicama je preporuka kupite jeftinije igle, poput aluminijskih ili plastičnih, dužine oko 35 cm. Vrh igala trebao bi biti što šiljastiji, jer ćete lakše plesti i zahvaćati nit. Kasnije, preporuka je nabaviti bambusove igle koje su skuplje, za izradu naprednijih projekata.

7. Kao početnik u pletenju, koju debljine vunu kupiti ?

Početnicama je preporučljivo kupiti deblju vunu za  prvi projekt kao i deblje igle za pletenje. Kad se prvi put susrećete s pletenjem ili heklanjem, lakše je raditi s takvim materijalom za pletenje, jer lakše izrađujete očice i rad brže napreduje, što će čini veće zadovoljstvo. Detaljnije informacije o vunama i igalama dobiti ćete na tečaju od svog predavača.

8. Što je bolje raditi tijekom ljeta, heklati ili plesti?

Nemojte misliti kako je ljeto mrtva sezona za ručni rad. Dapače, to je dovoljno vremena za napraviti nešto novo te je idealno vrijeme za obnoviti svoju garderobu ili pripremati darove svojim najdražima za Božić. Ukoliko želite napraviti nešto za sebe, možete raditi nešto od konca, neke laganije bluzice za ljeto ili naučiti heklati unikatne moderne torbe, ruksake ili cekere za ljeto. Uglavnom, bilo pletenje ili heklanje, biti će Vaš omiljeni hobi bilo ljeto ili zimi, pogotovo kada osjetite sve dobrobiti koje Vam donose.

Hvala što dijelite naše objave

Komentari su zatvoreni.