Razlike između pletenja i heklanja

Hvala što dijelite naše objave

Ljudi koji poznaju obje tehnike ručnog rada bilo to pletenje ili heklanje više preferiraju samo onu jednu koja ih više opušta ili koja ih više motivira u izradi nekog predmeta. Obje su meditativne, vrlo su opuštajuće i smirujuće te imaju dobar učinak na zdravlje. I heklanje i pletenje daju unikatnu ljepotu izrade nekog predmeta i krajnji rezultat je uvijek  originalno vaše djelo.

Razlika između pletenja i heklanja je u tome što u pletenju koristite dvije dugačke igle, a kod heklanja jednu kraću iglu s kukicom. U pletenu i heklanju upotrebljavamo isti materijal koji može biti vuna, konac… ali je način izrade i izgled drugačiji. Kod heklanja je pletivo kompaktnije, dok kod pletenja je pletivo više elastično i podložno malim izmjenama tijekom nošenja.

heklanje ili pletenje

Heklanjem radimo takozvane lančiće, koji su često rupičasti i ako se rade od konca daju prozračne  odjevne predmete, dok izrađeni od vune, lančići su gušći i odjevni predmeti su topliji. I kod pletenja i heklanja možemo raditi gotovo sve vrste pletenine.  

S pletenjem preferiramo više izradu odjevnih predmeta a s heklanjem ukrasne predmete bilo to za kućanstvo od izrade stolnjaka ili zastora do izrade torbi s debelim spagetty trakama. Moramo reći da pletenje troši manje prediva od heklanja za izradu nekog projekta. Za početnika je ponekad težak odabir što prije savladati. Također savjetujemo razgovor s mentorom za pletenje ili heklanje o unikatnom proizvodu koji želite izraditi.  

 

Komentari su zatvoreni.