Razlike između pletenja i heklanja

Ljudi koji poznaju obje tehnike ručnog rada bilo to pletenje ili heklanje više preferiraju samo onu jednu koja ih više opušta ili koja ih više motivira u izradi nekog predmeta. Obje su meditativne, vrlo su opuštajuće i smirujuće te imaju dobar učinak na zdravlje. I heklanje i pletenje daju unikatnu ljepotu izrade nekog predmeta i krajnji rezultat je uvijek  originalno vaše djelo.

svijet pletenja osnove heklanja

Razlika između pletenja i heklanja je u tome što u pletenju koristite dvije dugačke igle, a kod heklanja jednu kraću iglu s kukicom. U pletenu i heklanju upotrebljavamo isti materijal koji može biti vuna, konac… ali je način izrade i izgled drugačiji. Kod heklanja je pletivo kompaktnije, dok kod pletenja je pletivo više elastično i podložno malim izmjenama tijekom nošenja.

Heklanjem radimo takozvane lančiće, koji su često rupičasti i ako se rade od konca daju prozračne  odjevne predmete, dok izrađeni od vune, lančići su gušći i odjevni predmeti su topliji. I kod pletenja i heklanja možemo raditi gotovo sve vrste pletenine.  

S pletenjem preferiramo više izradu odjevnih predmeta a s heklanjem ukrasne predmete bilo to za kućanstvo od izrade stolnjaka ili zastora do izrade torbi s debelim spagetty trakama. Moramo reći da pletenje troši manje prediva od heklanja za izradu nekog projekta. Za početnika je ponekad težak odabir što prije savladati. Također savjetujemo razgovor s mentorom za pletenje ili heklanje o unikatnom proizvodu koji želite izraditi.  

Hvala što dijelite naše objave

Komentari su zatvoreni.