Vune u svijetu pletenja

Današnja ponuda vuna na tržištu je vrlo šarolika. Normalno, u ponudi se uvijek mogu naći skuplje i jeftinije vune, koje su izrađene od raznih mješavina sintetike i prirodne vune. Kada biramo vunu, moramo prvo znati što želimo izraditi, zatim se upoznati sa sirovinskim sastavom vune, odnosno koje je kvalitete. Predstaviti ćemo vam neke kvalitetnije vrste vuna. Vune koje danas možete naći, pretežno imaju određeni postotak mješavine sintetike i prirodne vune, i to zato kako ne bi bile previše oštre i grube na tijelu. Što je postotak sintetike u mješavini manji, kvalitetnija je vuna.

svijet pletenja vuna

RUNSKA VUNA– Ima osobine koje su nezamjenjive, dobiva se striženjem jako kovrčavih merino ovaca i takva vuna odlično štiti od hladnoće. To je fino , meko i najkvalitetnije vlakno vune. Upotrebljava se za izradu debljih zimskih odjevnih predmeta.

VUNA OD DEVINE DLAKE– Devina vuna je veoma cijenjen proizvod,  upotrebljava se za proizvodnju deka, čarapa i odjeće. Dobiva se od deva iz srednjoazijskih stepa Najkvalitetniji kaputi izrađeni su od devine vune.

ALPAKA VUNA– Alpaka vuna nema lanolina, po tome se razlikuje od ostalih vuna i mogu je nositi oni koji su inače alergični na vunu.

ANGORA VUNA OD ANGORSKIH KUNIĆA– Angora vunu od kunića upotrebljava se za izradu kapa, vesta … Po svojstvu je topla i vrlo mekana.

Hvala što dijelite naše objave

Komentari su zatvoreni.